Ericsson ändrar spelplanen inom logistiken.

Vadå Internet of Logistics?

Ericsson ändrar spelplanen för all handel och leveranshantering. Så här hänger det ihop.

Vem är bäst på leveranser idag?
De riktigt stora aktörerna inom e-handelsindustrin som Amazon och JD.com.

Varför då?
Amazon kan, exempelvis, ge dig som PRIME-medlem paketet innanför dörren en timme efter att du talat om för deras röststyrda högtalare vad du villl ha. Amazon förstod tidigt att de måste bli ekonomiskt stora och starka för att skapa och pusha utvecklingen inom leveranshanteringen. Bara genom att äga hela leveranskedjan kan man bli bäst. Sådan är nämligen spelreglerna idag. Den digitala logistiska infrastrukturen är fragmenterad. Alla transportörer, speditörer och leverantörer är visserligen uppkopplade –men inte med varandra.

Gör Ericsson något åt detta nu?
Ja. Ericsson har skapat en global standard för logistik som heter Internet of Logistics som vem som helst kan skapa funktioner och tjänster till. Ericsson erbjuder alltså ett nätverk för paket så som de tidigare erbjudit nätverk för exempelvis mobiltelefoni. De öppnar således upp logistiken för alla. För att göra detta begripligt och hanterbart har Ericsson tagit hjälp av LogTrade. Det beror delvis på att LogTrade har ett system för leveranshantering vars arkitektur länge varit anpassat för den slags stora datakapacitet som Ericsson nya logistiska infrastruktur bjuder in till.

Tack vare Internet of Logistics kan ett koncept som The Point utvecklas.

Så vad betyder det här för mig som e-handlare eller leverantör?
Att du kan bygga upp din egen leveranskedja, på dina villkor – utan att behöva äga hela kedjan. Genom LogTrades system för leveranshantering får du access till den nya standarden, vilket ger dig full visibilitet och kontroll över alla transportörer och platser (till exempel lager) som du vill och väljer att nyttja för att skapa snygga leveranser.

Intressant, vad kan man mer göra?
Med Internet of Logistics kan man utveckla helt nya affärsmodeller och leveranslösningar. Ett är The Point. Ett annat är Den Uppkopplade Pallen, som du kan läsa mer om här. Vi kommer snart presentera fler lösningar. Vilka möjligheter ser du själv?

Läs också: Logistik för Människor

....