Alexa är hjärnan i Amazon Echo

När internet försvinner - digitaliseringen 2.0

Fungerar LogTrade med Alexa?

Ja, självklart.

Madame A. kallas hon i amerikanska radioprogram. Åtminstone om hon fått följa med in i studion och är påslagen. Och, om hon inte är programmerad att svara på annan benämning, som ”Computer”.

Vi pratar om Alexa, AI-hjärnan i den röststyrda burken Amazon Echo. Hon är idag den mest populära hemroboten i världen med över 20 miljoner amerikanska användare.

Alexa kan bistå med det mesta. Säg bara Alexa, följt av ditt önskemål och hon kommer att leverera. Du kan exempelvis stå vid kylskåpet och beställa hem dagligvaror som tagit slut.

I grunden är Alexa en tjänst från Amazon som kan byggas in i olika produkter på marknaden. Hon är alltså inte låst till Amazon Echo, utan kan kan byggas in i olika produkter som kylskåpet eller bilen. Och blir på så vis en integrerad del av det så kallade internet-of-things-konceptet.

 

Men vad har LogTrade med Alexa att göra?

LogTrade kan användas med Alexa på två sätt.

1. Som godsavsändare kan du koppla ditt Amazon Prime-konto till ett LogTrade-konto och på så vis fråga Alexa om gårdagens sändningsstatistik. Eller varför inte använda Alexa för att göra ett ”dagsavslut” eller ett så kallat ”end-of-the-day”-manifest.

2. Du kan också använda Alexa för att skicka data till dina kunder. Dina kunder kan då, i sin tur, om de också har en Alexa, ropa rätt ut i luften ”Alexa, när kommer mitt paket”, eller ”Alexa, hur kommer mitt paket att levereras”, eller varför inte: ”Alexa, vilka paket är på väg till mig idag”? Frågan besvaras sanningsenligt av Alexa. Helt utan att ta upp mobiltelefonen ur fickan eller öppna luckan på laptopen har du och din kunder dragit nytt av TA-systemets olika funktioner.

 

Hantverkaren, Alexa och LogTrade

Så hur kan verkligheten med LogTrade integrerat i Alexa se ut för, säg, hantverkaren Stefan Olsson från Malmö?

Stefan sätter sig i bilen, startar motorn och frågar ”Alexa, hur ser min dag ut idag”, varpå hon svarar.

”God morgon, idag kommer vädret vara stabilt. Det är 20 grader varmt ute. Du har en lunch bokad med John Sandahl klockan tolv på restaurang Novell. Ditt första uppdrag är på Erikssgatan 12, det är ett lägenhetshus. Dina golvbrunnar har redan levererats för montering. De kom 07:30 till lägenhetsnummer 1024. I eftermiddag ska du till källarlokalen på S:t Nikolaj. Adressen är: Tunnbindaregatan 24. Reservdelarna beräknas vara där cirka 13:45, helt enligt dina instruktioner. Säg till om något har ändrats i din planering så justerar jag dina leveranser. Ha en bra dag.”

 

När internet blir osynligt

Det kan kännas som science fiction, men framtiden är redan här. Även om tjänsterna kopplade till Alexa inte är utvecklade till sin fulla potential, så blir de fler och de växer i sitt scoop. Fler företag ser det som en nödvändig möjlighet att göra sina tjänster och sin service tillgänglig via röststyrning. Idag finns det exempelvis fler än 1500 så kallade skills till Alexa, det vill säga röststyrda applikationer, varav LogTrade är en.

 

Vi går från en skärmbunden internet-2.0-era till en internet 3.0-era där mobilnacke och musarm hamnat på historiens skräphög. Några lager ovanpå skrivmaskinen och det manuella TA-systemet.

 

Än så länge fungerar Alexa enbart i USA, England och Tyskland. Men det är bara en tidsfråga innan Alexa kommer till Sverige och då finns exempelvis en färdig applikation från LogTrade och väntar, för den som önskar.

Det som sker på digitaliseringensfronten idag är en förändring vi bara kan ana vidden av. Vi går från en skärmbunden internet-2.0-era till en internet 3.0-era där mobilnacke och musarm hamnat på historiens skräphög. Några lager ovanpå skrivmaskinen och det manuella TA-systemet.

Det är storyn om när internet blev osynligt och började jobba åt dig. För att verka utan att synas.


Läs också:

LogTrade is now fully Integrated with Alexa

När ingen längre arbetar med transportadministration

På tur med organisationen som skapade världsekonomin.