SMEDBO

LEVERANTÖR TILL KUNGLIGA BADRUM

Att lämna tio års garanti på sina produkter hör inte till vanligheterna, men det gör Smedbo. Företaget är marknadsledare i Skandinavien inom badrumstillbehör och dekorativa beslag. Smedbo tillhör även den exklusiva skara i näringslivet som har rätt att kalla sig Kunglig hovleverantör – ett signum för svensk kvalitet och design.

Smedbo använder två varumärken: Smedbo och Beslagsboden. Företagets produkter säljs i ett 40-tal länder.

Men tillbaka till garantin. Hur är det möjligt att den varar i tio år?

– Den viktigaste orsaken är att vi är en av få tillverkare som fortfarande använder massiv mässing till produkterna. En stor fördel med mässing är att den inte rostar, säger Magnus Åhlin, ekonomichef på Smedbo.

Badrumsserierna finns att få med olika ytbehandlingar.

– Vår egen högtransparenta lack gör produkterna mer motståndskraftiga, vilket i sin tur ökar hållbarheten. Dessutom underlättas skötseln.

 

Från glömt rum till mötesplats

Badrummets status och användning i hemmet har förändrats under årens lopp.

– Från början var badrummet enbart en plats för personlig hygien. Numera är det i lika stor utsträckning en plats där vi umgås. Det är också här som de flesta av oss börjar och slutar dagen.

Förändringen av badrummets roll i hemmet sammanfaller med Sveriges starka ekonomiska utveckling på 1960-talet.

– Smedbo grundades 1967. Vid den här tiden kände många människor ett behov av att skapa vackrare badrum.

Företagets badrumsserie Herrgård blev en stor framgång. Den bidrog till en ny syn på ”det glömda rummet” och dess möjligheter.

– Idag vill allt fler sätta en personlig prägel på badrummet, säger Magnus Åhlin.

 

Effektiva handdatorer

Smedbo har lager i Tyskland, England, USA och Sverige. Centrallagret i Helsingborg ligger i frontlinjen när det gäller överblick, styrning, artikelinförsel och plock.

– Allt jobb som görs på lagret sker med hjälp av trådlösa handdatorer. Totalt har vi runt femton stycken.

Handdatorerna förser lagerpersonalen med den information som de behöver för att kunna göra ett bra jobb.

– Därmed blir det enklare för dem att fatta rätt beslut. Det leder i sin tur till att effektiviteten ökar, samtidigt som vi minimerar antalet fel.

 

Direkt, enkelt och sömlöst

LogTrade 2.0 är inbyggt i Smedbos affärssystem Microsoft Dynamics NAV. Det innebär att lagerpersonalen har tillgång till TA-systemet via handdatorerna.

– Det är en stor fördel att LogTrade 2.0 är integrerat i affärssystemet. Allt finns på ett ställe och kommunikationen är sömlös. Resultatet är en direkthet och enkelhet som sparar tid och pengar.

Magnus Åhlin uppskattar att LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden.

– Det underlättar för oss om vi exempelvis får en bra offert från en ny transportör. Vi kan då snabbt och enkelt gå över i vårt system. Tack vare LogTrade 2.0 finns alla produkter och tjänster som den nya transportören erbjuder redan på plats.

Hur har kontakterna med LogTrade fungerat?

– Företagets medarbetare är snabba och serviceinriktade. Dessutom är vår kontaktperson Marcus Wigren kunnig på Microsoft Dynamics NAV.

Smedbo på femton sekunder

Smedbo utvecklar och marknadsför badrumstillbehör och dekorativa beslag. Produkterna säljs i ett 40-tal länder. Smedbo AB har 33 anställda och omsätter 148 miljoner kronor (201504). Huvudkontoret finns i Helsingborg. LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna smedbo.se.