MAGASIN FRIEND OF BRANDS

GROSSIST SOM SATSAR PÅ STARKA VARUMÄRKEN

– Vi är inte alltid billigast, men vi erbjuder alltid det bästa från de varumärken som vi samarbetar med. Det säger Fredrik Edlund, lagerchef på Magasin Friend of Brands. Företaget är grossist inom köksutrustning, heminredning och profileringsprodukter. Huvudkontor och lager finns i Jönköping.

Magasin Friend of Brands startade 1971 under namnet Svenska saker.

– Vi samarbetar med ett tjugotal varumärken. Bland dessa kan nämnas Day Home, Dualit, Duralex, Zack, Zyliss och Scandinavian Home.

Inriktningen mot starka varumärken är ingen tillfällighet; inte heller att en del av företagsnamnet är ”Friend of Brands”.

– Att vara vän till varumärken är en del av vår affärsidé.

Antalet produkter, tjänster och lösningar ökar ständigt på marknaden. Samtidigt får vi människor allt mindre tid att välja.

– Starka varumärken underlättar köpbesluten, dels eftersom de signalerar förtroende, dels genom att de står för egenskaper som särskiljer dem från konkurrenterna i samma kategori, säger Fredrik Edlund.

 

Skannar marknaden

Förmågan att finna och introducera intressanta varumärken har varit en viktig framgångsfaktor för Magasin genom åren.

– Vi lägger mycket tid och energi på att skanna marknaden. Ibland leder en sådan genomlysning till att vi blir representanter för ett varumärke. Det händer också att vi gör förvärv, säger Fredrik Edlund.

Magasin Friend of Brands har 800 återförsäljare, fördelade på tre branscher.

– En av dessa är detaljhandeln. Vi säljer bland annat till Cervera, Önska, NK, Royal Design, Kitch’n-kedjan och Åhléns.

De två andra typerna av återförsäljarna finns inom profilering/gåvor samt storkök.

 

Högtryck på sommaren och julen

Magasins centrallager i Jönköping har 3 500 pallplatser. Företaget lagerför omkring 5 000 artiklar. Leveranserna kommer bland annat från Göteborgs hamn.

– Det rör sig om allt från containrar till styckegods. En hel del gods kommer även med lastbil från Tyskland och Frankrike.

Omfattningen när det gäller leveranser till Magasins kunder varierar beroende på säsong.

– Vi skickar i genomsnitt tio pallar per arbetsdag. Men under maj och juni samt månaden före jul dubbleras antalet pallar per arbetsdag.

LogTrade 2.0 är inbyggt i affärssystemet Pyramid.

– Det är smidigt att slippa arbeta i flera system. Dessutom har LogTrade 2.0 hög driftsäkerhet.

Tidigare var Fredrik Edlund tveksam till integrerade lösningar.

– Det händer att leverantörerna hänvisar till varandra när kunden hör av sig och behöver hjälp. Jag har dock blivit positivt överraskad när det gäller LogTrade och Pyramid. De verkar ha en god relation, vilket är bra för oss. Dessutom får jag och mina kollegor alltid snabba svar och besked från LogTrades support.

Magasin Friend of Brands på femton sekunder

Grossisten Magasin Friend of Brands samarbetar med ett tjugotal varumärken inom köksutrustning, heminredning och profileringsprodukter.
Företaget har 8 000 återförsäljare i Norden och är även representerat i Finland, Baltikum, Norge och Danmark. Magasin Friend of Brands har 16 anställda och omsätter 66 miljoner kronor. Huvudkontor och lager finns i Jönköping. LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Pyramid.
För mer information, besök gärna magasin.nu.