ABA Skol

LEK OCH LÄR FÖR DE VIKTIGASTE MÄNNISKORNA I VÄRLDEN

Erbjud ett komplett sortiment, men gör det till en begränsad kundgrupp. Så lyder den bärande idén bakom ABA Skol. Genom att arbeta konsekvent och långsiktigt har företaget blivit en av Nordens främsta aktörer inom sitt område.

ABA Skol i Malmö erbjuder bild- och lekmaterial samt skolmöbler.

– Omkring 99 procent av försäljningen sker till förskolor, skolor och fritidshem i I Sverige och Norge. Resten går till privatpersoner, säger Jonas Stellemark, it- ansvarig på ABA Skol.

Det är viktigt att produkter som riktar sig till barn är säkra och håller hög kvalitet.

– Därför testas alla produkter i vårt sortiment innan de når kunderna. Dessutom arbetar vi tillsammans med leverantörerna för att miljöanpassa produktutvecklingen.

ABA Skol säljer allt från färgpennor och räknehäften till dockhus och basketkorgar. Bland varumärkena kan nämnas Berol, Jolly, Maimeri, Rose, Haba, Lego, Staedtler och Micki.

Navet i försäljningen är ABA Skols webbshop. Den kompletteras med en butik i Malmö och showrooms i Stockholm och Göteborg.

– Många kommuner beställer produkter direkt från sina inköpssystem. Dessutom har vi säljare över hela Sverige.

 

Fem lager blev ett

Tidigare använde sig ABA Skol av fem lager.

– Men nu har vi samlat allt på ett och samma ställe. Förra året flyttade vi till ett 13 000 kvadratmeter stort lager i Malmö.

ABA Skol har omkring 400 leverantörer. I sortimentet finns fler än 16 000 artiklar – något som genererar en hel del transporter. En vanlig arbetsdag kommer mellan fem och tio fullastade lastbilar till centrallagret.

– Det handlar om allt från containrar med cyklar till enstaka lådor med kortlekar.

ABA Skol köper in produkter från Sverige, Europa och Asien. Företaget använder en handfull transportörer för leveranser till kunderna.

– Även när det gäller utleveranser rör det sig om fem till tio lastbilar per dag.

 

Framtidssäkert system

Precis som många andra företag har ABA Skol byggt in LogTrade 2.0 i affärssystemet.

– LogTrade är en självklar del av Microsoft Dynamics NAV. Det är möjligt eftersom TA-systemet agerar enligt samma logik som NAV.

Jonas Stellemark uppskattar att LogTrade bygger på modern och välutvecklad teknik.

– Det gör systemet framtidssäkert, vilket är en trygghet för oss.

På lagret i Malmö finns fyra skrivare.

– LogTrades tilläggstjänst Integrated Printing ger oss möjlighet att styra utskrifterna.

Norge är en viktig marknad för ABA Skol. Grannlandet i väster är inte med i EU.

– Det innebär en del pappersexercis för oss. Men den underlättas avsevärt av att LogTrade har en inbyggd funktion för hantering av tullfakturor.

ABA Skol började använda LogTrade i samband med att centrallagret öppnade 2015.

– Det har varit förvånansvärt enkelt att komma igång. Kontaktpersonerna på LogTrade har stöttat oss på ett bra sätt. Jag uppskattar proffsigheten och det stora engagemanget, säger Jonas Stellemark.

ABA Skol på femton sekunder

ABA Skol säljer bild- och lekmaterial samt möbler till förskolor, skolor och fritidshem i Norden. Huvudkontor och centrallager finns i Malmö. LogTrade är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna aba-skol.se.