Babybjörn

SMARTA LÖSNINGAR PÅ VARDAGSPROBLEM

Stora Exportpriset. Design of the Decade. Red Dot Design Award. Babybjörn är en av Sveriges största exportsuccéer under de senaste åren. Hittills har mer än 30 miljoner småbarn burits nära sina föräldrar i en bärsele från BabyBjörn. Och antalet ökar för varje år.

BabyBjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar produkter för de yngsta barnen och deras föräldrar. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen.

– Vår första babysitter kom ut på marknaden redan 1961. Sedan kom en resesäng, en matstol och ett skötbord, säger Krister Lann, it-chef.

Företagets grundare Björn Jakobson och hans fru Lillemor fick fyra barn. Under uppväxten inspirerade barnen till utveckling av produkter som löste vardagsproblem. Björn och Lillemor är fortfarande aktiva i företaget.

– Björn är styrelseordförande och Lillemor är kreativt ansvarig.

 

E-handel – en säljkanal som växer

BabyBjörn arbetar dels via egna dotterbolag, dels via återförsäljare.

– Omkring hälften av vår totala försäljning sker via e-handlare som Amazon. Och andelen ökar.

Huvudkontoret för BabyBjörn finns i Stockholm. Företagets logistik- och kvalitetscentrum ligger i småländska Lanna.

– En stor del av våra komponenter i plast, trä och metall tillverkas här i Småland. Den textila produktionen sker i Kina, Vietnam och Turkiet, säger Krister Lann.

BabyBjörn har byggt in LogTrade i affärssystemet Microsoft Dynamics AX.

Beställningar från exempelvis Amazon går direkt in i affärssystemet.

– Vi har fyra stationer med totalt 10–15 personer som arbetar med LogTrade via affärssystemet. Det är praktiskt, användarvänligt och sparar tid att arbeta i ett enda system.

Babybjörn använder även Control Tower – en internetbaserad tilläggstjänst till LogTrade som samlar all sändningsinformation på ett ställe.

– Det ger oss möjlighet att överblicka, analysera och delegera transportdata i realtid.

 

Alla produkter i ett system

Målet för Babybjörn är att hela tiden ha så bra och kostnadseffektiva lösningar som möjligt. Transporter är inget undantag.

– Att LogTrade har stöd för fler än tusen transportörer i Norden underlättar för oss i samband med förändringar.

En annan sak som Krister Lann och hans kollegor uppskattar är att varje transportörs produktsortiment finns med i systemet.

– På så sätt samlar vi alla sändningar i ett enda verktyg oavsett leverantör, vilket är praktiskt och skapar överblick.

Så vad är hemligheten bakom succén för varumärket BabyBjörn? En stor del av förklaringen är att produkterna förenar nytänkande med god funktion, hög kvalitet och design som sticker ut.

– Barnets behov och hälsa kommer alltid i första hand. Vi är mycket noga med säkerheten och med vilka material vi använder, säger Krister Lann.

Babybjörn på 15 sekunder

Babybjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar bärselar och andra babyprodukter. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen.
LogTrade är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics AX. För mer information, besök gärna babybjörn.se.